A csodaszép veszprémi várban rendezték meg a SVÉT nyolcadik összejövetelét múlt vasárnap, az „Örökségünk és kreativitásunk” mottó jegyében. A Stílusos Vidéki Éttermiség őszi gasztrorandevúján a klasszikus vasárnapi ebédet hívták életre: a vendégek kipróbálhatták a hagyományos és a merészebb ételeket is, volt zene, remek balatoni borok, napsütés és jó társaság! Most mutatok öt olyan helyet, ahová érdemes egy őszi gasztro-kiruccanást tervezni!
Remek dolognak tartom, hogy ennyi klassz vidéki étteremmel egy helyen találkozhatnak a gasztro rajongók vagy éppen azok a „gasztro-laikusok”, akik az ilyen és hasonló kezdeményezések által válnak nyitottabbá a gasztronómia felé, s akár személyesen is megismerkedhetnek a séfekkel, új és izgalmas ízekkel, elkészítési módokkal találkozhatnak, és rájönnek, hogy a hagyományos ízek és a modern irányzatok milyen szépen megférnek egymás mellett.
A 8. SVÉT-en 15 tag és 5 aspiráns étterem mutatta be a fogásokat “Örökségünk és kreatívitásunk” jeligére. Sajnos az összes ételet lehetetlenség lett volna végigkóstolni, bármennyire is igyekeztem… Nekem most ezek az éttermek és ételek lettek a kedvenceim (szubjektív!), ha tehetitek, látogassatok el hozzájuk, érdemes egy-egy őszi kirándulást egy kellemes gasztro-élménnyel is összekötni!
Mandula étterem – Villány: Kacsamájpástétom kukoricás brióssal, borlekvárral
Természetesen szubjektív, hogy kinek mi ízlik, nekem most a Mandula étterem előétele vitte a prímet. Elképesztő izbomba, finomra hangolva: Kozma Szabolcs séf a kacsamájat Gere szőlőmagörleménnyel és purple curryvel fűszerezte, és isteni othello szőlővel és borzselével tálalta. Bármikor jöhet belőle egy adag, érdemes Villányig menni érte, s ha már arra jártok fedezzétek fel a csodás borvidéket is!
Nomád Hotel – Noszvaj: Vargányapuding házi kenyérrel
Balogh Bariék a kreativítás jegyében készítették el ezt az előételt, a Nomád Hotelnek otthont adó Noszvaj és környéke ugyanis erős vargányás terület, ezért szerették volna bemutatni ezt a friss, intenzív ízű alapanyagot egy kicsit meglepő formában. Így született meg a vargánya puding, amihez házilag füstölt szűzérme szeleteket, napon szárított paradicsomot, egy kis bazsalikomos öntetet és mediterrán fűszerezésű házi kenyeret adtak. Noszvaj és környéke varázslatos, remek kirándulóhelyek vannak errefelé, az őszi rozsdás színekben pompázó erdőnél pedig kevés szebb dolog van…A Nomád étterme kifejezetten a szállóvendégeik igényeihez igazodik, ezért nincs á la carte étkezési lehetőség, de nem csak ezért érdemes eltölteni náluk egy-két éjszakát.
Kistücsök Étterem – Balatonszemes: Bácskai rizses hús
Nem titok, hogy a szívem a Balatonhoz húz…Nagyon szeretem a balatonszemesi Kistücsök Éttermet, ahol Csapody Balázs és csapata hosszú évek óta dolgozik azért, hogy a Balaton ne csak szezonális desztinációként legyen a köztudatban, úttörők voltak az egész évben nyitvatartó magas minőséget képviselő vendéglátóhelyek között a régióban. Jáhni László séf picit újraértelmezve, ám a hagyományos ízeket megőrizve tőkéletes klasszikus fogást tálalt, ami cseppet sem emlékeztett a régi menzás rizseshúsos emlékeimre…Balatonra fel, nem győzőm hangsúlyozni, mennyire gyönyörű az ősz a tónál!
Külön öröm volt számomra, hogy Veszprémben a Kistücsök standján a Balatoni Gasztrotérképpel is találkozhattak az érdeklődők. Ha szeretnétek további balatoni gasztro-tippeket, kattintsatok IDE!
Erhardt étterem – Sopron: Hortobágyi húsos palacsinta
Nagyon ritkán eszem ennyire hagyományos magyar ételt, mint a hortobágyi húsos palacsinta, ezért nagyon örültem annak, hogy Erhardt Zoltánék elhozták ezt a fogást Veszprémbe. Tökéletes fűszerezés, intenzív, de nem tolakodó ízek, simán megettem volna belőle még egy adagot, amit csak azért nem tettem, hogy tudjak még kóstolni… Itt az ideje, hogy tervezzek egy soproni kiruccanást a közeljövőben…
Viator – Pannonhalma: Rákóczi túrós
A pannonhalmi Viator rákóczi túrósa nagyon jól áll a veszprémi várnak! Ugyan a hosszúra nyúlt ebéd végére már alig maradt egy picike hely, vétek lett volna ezt a desszertet kihagyni, egyszerűen isteni volt, köszönöm Gyurik Gábornak és csapatának! Panonnhalmát meglátogatni pedig már önmagában is remek program, érdemes résztvenni egy apátsági tárlatvezetésen, az én kedvencem a fantasztikus könyvtár, de nagyszerű felfedezni a levendulás termékeiket, no meg az Apátsági Pincészet borai is „megérnek egy misét”…
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) mozgalomról néhány szó:
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Fogadóban 2012 februárjában jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a fogékony közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 15 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi egy nagy, illetve több kisebb rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.
A 8. SVÉT rendezvényről készült kisvideót ITT tudjátok megnézni!
Bővebben a SVÉT-ről: ITT
Fotók: A borítókép illusztráció, Szabó Miklós felvétele, a cikkben szereplő további képek saját készítésűek, valamint Szindbád, az utazó fényképei.
Szauer Judit©