Mai posztomban kivételesen nem PR-os jó tanácsokat közlök Veletek, inkább egy kicsivel könnyedebb és édesebb vizekre evezünk.
A napokban meghívást kaptam a Stühmer csokoládégyárba, ahol egy különleges kóstoláson vehettem részt. Higgyétek el, nem is olyan könnyű tíz csokoládét végigkóstolni és részletesen értékelni őket. Most megosztom veletek azokat a tippeket, amiket a Stühmer szakembereitől tanultam!
A csokoládékóstolás, hasonlóan a borkóstoláshoz, művészet. Egyáltalán nem mindegy hogyan végezzük, ne essünk neki mohón a tábláknak. A kóstoláshoz minden érzékszervünkre szükségünk lesz: látjuk, halljuk, tapintjuk, szagoljuk és ízleljük „áldozatunkat”. Fontos, hogy a csokoládé megfelelő állagú legyen, se nem túl hideg, se nem olvadt, ezért a kóstolóhelységben körülbelül a 20 C fokos hőmérséklet az ideális. Ahogyan a borkóstolásnál, itt is fontos, hogy orrunkat ne zavarjuk meg semmilyen más illattal (Pl. parfüm, cigaretta, erős illatú ételek).
6 jó tanács a kóstoláshoz
Mielőtt nekilátunk, öblítsük ki szánkat egy kis vízzel, ne legyen semmilyen zavaró íz a szánkban.
- Először nézzük meg, majd érintsük meg a csokoládét (mondanom sem kell, hogy kezünk legyen tiszta).
- A hallásunkra akkor lesz szükségünk, amikor eltörjük a táblát, figyeljünk a hangjára.
- Szagoljuk meg a csokoládét. Számtalan illatot érezhetünk, akárcsak a bornál.
- Kóstoljuk meg a csokoládét. Egyszerre mindig csak egy kis darabot vegyünk a szánkba. Hagyjuk elolvadni, figyeljük az aromákat, a textúráját. Írjuk le gondolatainkat, benyomásainkat.
- Mindig igyunk egy korty vizet két kóstolás között!
- Időnként, de legfeljebb négy-öt falat megkóstolása után feltétlenül pihentessük ízlelőbimbóinkat legalább tíz percig!
Ha érdekel a csokoládékóstolás művészete, csatlakozz a hamarosan induló Stühmer kóstolói klubhoz.