A Gourmet Fesztivál igazi örömünnep mindenkinek, aki kicsit is fogékony a gasztronómia iránt. Nekem a legkedvesebb fesztiválom, szuper hangulat, jó társaság és ami a legfontosabb, irtó jókat lehet enni, és egy csomó olyan helyet is megismerhetünk, ahová esetleg még nem jutottunk el. Eső ide vagy oda, nagyon is érdemes kilátogatni, és kóstolgatni! Az idei téma a hal és a vad. Mutatom az én kedvenceimet… (Nem sorrendben…mindegyik isteni!)
Lecsó – Málna – Kefír: Borimami
Kefírből készült mézes panna cotta, könnyű, savanykás, elképesztően friss! A tetején lecsókrém (!) , kápiás pillecukor, aszalt paradicsom, kakaóvajas liofilizált málna. Mennyei… (Ugyanitt isteni szarvas fenyőrüggyel, nudlival, valamint büszke = egres, a Mátrában így hívják, pisztráng, bükki orda)
Füstölt lazac korianderes zöldalmasorbettel:Kollázs Brasserie&Bar
Imádom a koriandert, és zöldalmával párosítva egyenesen fenomenális ízélmény! Friss, egészséges és látványos fogás!
Pálcás felevad – mangalica-őz nyalóka: Natura Hill Zebegény
Isteni húspogácsa mangalicából és vadhúsból, pálcára tűzve, hozzá ropogós zeller chips! Ruga Endre séf 100 százalékban lebomló eszközökön tálalja a fogásokat, szuper, hogy ilyen környezettudatos a Natura Hill csapata, sokan példát vehetnének róluk!
Ceviche:KIOSK Budapest
Nagy kedvencem ez a klasszikus perui fogás, most sem csalódtam benne! Folyami rákból és fogasból készült ez a verzió, gyakorlatilag bármennyit meg bírnék enni belőle!
HotFishDog: Erhardt Étterem
Bárcsak minden hotdog ilyen kreatív és elképesztően jó minőségű lenne… A soproni Erhardt étterem isteni streetfood fogással érkezett: hotdog bun (olyan, mint egy mini molnárka) hollandi mártással, pirított hagymával, lazaccal, garnélával, spárgával, jégsalátával és korianderrel. Ugyanitt Wild to go, friss saláták, szarvas, mangóöntet, szintén erősen ajánlott…
Pisztácia fagylalt, vöröstonhal tatár: Gelarto Chef
Nagyon szeretem a Gelarto Rosa fagylaltját, és most izgalmas új vállalkozásba kezdenek Nikiék! Ezek az ételek feltételeznek némi nyitottságot, de legyetek azok és próbáljátok ki, elképesztő ízorgia! Pisztácia-parmezán-fokhagyma fagyi, parmezános tallérok között tonhal tatár, körülötte friss zöldek, rózsaszirmok és málna. Engem meggyőzetek…
Malacsült – Burrata – Pisztácia Focaccia: Anyukám Mondta
Teljes kiörlésű lisztből készült tészta, hajszálvékonyra vágott porchetta, azaz malacsült, burrata és pisztácia, némi rukkolával megszórva. Nekem ez a verzió is nagyon ízlik, s mindig öröm, amikor a srácok Encsről Budapestre hozzák fantasztikus kemencéjüket!
Gímszarvasborjú, balatonszemesi sprága, tökmagkrém: Kistücsök Étterem
Tudjátok, hogy a Balatonhoz húz a szívem, így egyik első utam a Kistücsök standjához vezetett! Szerintem az egyik legjobb dolog a tavaszban a friss spárga, Jáhni Laciék isteni gímszarvasborjú mellé adták, a hús omlós és puha, a sprága ropogós, a tökmagkrém remekül passzol hozzá, és az ehető virágokkal ez az egyszerű étel is költeménnyé változik. Bravo! Ugyanitt: Szarvasborjú-kolbász morzsa, balzsamecetes salátával, szintén nagyon finom!
+1 BalatonBor
Elkészült az első hazai közösségi bormárka, a BalatonBor! Szuper kezdeményezés, jó eséllyel a balatoni nyár egyik slágere lehet majd! Több, mint húsz balatoni pincészet összefogásával, speciális minőségbiztosítási rendszerrel (Vínea Balaton) és egységes, fiatalos, lendületes arculattal jött létre az új márka. Olaszrizling forever, kóstoljátok meg! Itt most nem a termelő, hanem maga a termőhely, azaz a balatoni borvidék a lényeg, könnyed, friss, palackba zárt balatoni napsütés!
A BalatonBor standon találkozhattok a Balatoni Gasztrotérképpel is, ami a legjobb gasztro-iránytű, ha a tó felé veszitek az irányt! Hamarosan elkészül a legújabb, déli parti kiadás is!
Bővebben itt: Gourmet Fesztivál 2016
Fotók: saját felvételek, a BalatonBor képeket pedig Pintér Árpád (Pixeltaster) készítette. All rights reserved!