Összegyűjtöttem 2015 legjobb gasztropillanatait, nagyon nehéz volt a választás, hiszen rengeteg izgalmas, érdekes dolog történt velem: számos új projekt, utazás és gasztroélmény! Köszönöm Nektek, hogy követitek velem mindezeket, viszlát 2015, hello 2016!
Január – Bocuse d’Or döntő Lyonban
Az év első izgalmas eseménye kétségtelenül a lyoni Bocuse d’Or döntő volt! Életemben először vettem részt ezen a versenyen, és szurkolhattam a magyar csapatnak, felejthetetlen élmény volt! 2016-ban a budapesti döntőn is biztosan ott leszek majd, azt hiszem menthetetlen Bocuse d’Or fan lettem…
Február – Hello Márga bisztró!
Február elején Csopakra látogattam az Olaszrizling Szerintünk fesztiválra, ami az egyik legérdekesebb szakmai esemény a hazai boros palettán. Itt beszélgettünk Deli Janival az első Márgás tervekről, ekkor döntöttük el, hogy azt szeretnénk, ha júniusra mindenki tudná majd, hogy bizony ide el kell jönni… Szerintünk egész jól sikerült!
Március – Szabó Miki for president
Szuper jó volt az első közös Márgás munkánk Szabó Mikivel, aki azóta az egyik kedvenc fotósom lett! Gyönyörűek a képei, nem ismer lehetetlent, ha kell lakókocsiban alszik a hegyen a szőlő mellett, hogy tökéletes hajnali képeket kattintson nekem. Köszi Miki!!!
Szintén ebben a hónapban január után most ismét találkozhattam Jerome Bocuse-al, aki azért érkezett hozzánk, hogy hivatalosan a bejelentse, a 2016-os európai döntő helyszíne Budapest lesz!Ezúttal egy rövid interjút is készítettem vele itt megtaláljátok.
Két éves lett a kedvenc streetfood helyem, a Finomító Kantin 🙂
Április – A csodás almavirágzás ünnepe
Vágó Ágival (Vendég&Hotel) szuper útunk volt a csodálatos Stájeroszágba, ahol ettünk-ittunk, piknikeztünk, wellnesseltünk, egyfolytában sírtunk a nevetéstől és persze megcsodálhattuk a rózsaszín virágokba borult almafák ezreit. Beszámoló itt.
Megtanultam azt is, hogy hogyan készül az igazi fagylalt, erről Ipacs Balázs, a Hisztéria Cukrászda vezetője gondoskodott, aki a sajtóúton az újságíróknak nemcsak a fagyikészítés legtitkosabb módszereit magyarázta el, de még az érettségire kapott Dom Perignont is megpukkantotta a tiszteletünkre! Szendeff Lőrinccel is (Bikatöke) szuper volt dolgozni, gyönyörű fagyis képeket készített!
Április végén Magyarországra érkezett Ørjan Johannessen, a 2015-ös Bocuse d’Or győztese, akivel találkozhattam is és egy szuperjót beszélgettünk, az interjút itt olvashatjátok.
Május – London –New York – Milanó
Májusban elképesztően jó helyeken jártam: megünnepeltük az öcsém második diplomáját a Dinner by Hesthon Blumenthal-ban, a családommal fantasztikus útunk volt New Yorkba, ahol egyebek mellett végigjárhattam a Le Bernardin legtitkosabb folyósóit Katja, az osztrák sommelier kalaúzolásában, és még a konyhába is benézhettem, és beszélgethettem Justo Thomas fish butcherrel, azaz a halas pálya vezetőjével. Állítólag ő az, aki mindent, de mindent tud a konyhán…
Elutaztam Milánóba megcsodálni az Expot és Triesztben felfedezni az Illy gyárat, de előtte azért gondosan végigkóstoltam a Gourmet Fesztivál legjobb ételeit, sőt Hankó Viktor barátommal még egy szuperjót beszélgettünk is a Klasszik Rádió élő adásában is! Szia Vééé!!!
Június – Boldog Angus marhák és a második otthonom, a Balaton
A nyár egy újabb rádiós beszélgetéssel indult, Gulyás István engem hívott meg a Kossuth radio G7 című adásába, hogy beszélgessünk a hazai gasztronómiáról, trendekről, toplistákról, nagyon köszönöm ezúton is a lehetőséget.
Egy nagyon izgalmas fotózáson is részt vehettem Erdőháti Áronnal és Anry Soós Évával a Kempinski Hotel Corvinus tetején, engem választottak a Cosmopolitan augusztusi számának az egyik rovatába, ahol olyan embereket mutatnak be, akiknek izgalmas hivatása van. Szuper volt egy délutánra kipróbálni a modellek életét 🙂 !
Megnyitott Paloznakon a Sáfránkert vendéglő, szuper társasággal nagy bulit csaptunk!
Szintén júniusban nagyon klassz sajtóútat vittünk Balatonfenyvesre a Zing Burger csapatával, hogy megmutassuk milyenek a boldog angus marhák, akik a Balaton partján élnek a Terra Pannónia birtokon.
Ismét visszatértem Londonba, egyrészt a tesóm szülinapját megünnepelni, másrészt felfedezni a Taste of London fesztivált!
Július – Csodaország Zalában, szuper napok Gottwaldékkal
Felfedeztem egy kis csodaországot Zalában, Csatlós Csilla és családja egy eldugott kis ékszerdobozt mutatott nekem, amiért megéri autókázni! Szerveztem is a Bonne Chance-ba egy nagyon klassz sajtóútat, bejártuk a környéket, meglátogattuk a Bussay lányokat Csörnyeföldén, degeszre ettük magunkat friss magyar fügével a Fügeligetben, gyönyörű orchideákat csodálhattunk meg a szomszédos Szlovéniában és megkóstoltuk a Két Cica Konyhája által hazánk legjobbjának ítélt rántott húsát! Sőt, én még kenyeret és zalai kukoricaszárast sütni is megtanultam…
Egyik kedvenc nyári projektem volt a Gottwald Borászat, a Gottwald családhoz régi baráti szálak fűznek, élmény volt velük a közös munka, Mikivel szuper képek készültek, a weboldaluk szerintem remekül sikerült, itt megnézhetitek!
Még szintén júliusban egy nagyon klassz kis partit szerveztem a Barakába, ahol koktél kóstolót rendeztünk a legkedvesebb divatbloggereimenk. Bánhídi Dóri, a PandArte bloggere később külön eljött hozzám egy ebédre, nagyon köszönöm az interjút, amit velem készített, még az egyik kedvenc magazinom, a Marie Claire oldalán is megjelent, itt megnézhetitek!
Augusztus – csodás balatoni napok és Lisszabon
Az augusztus a balatoni munkák és persze a pihenés jegyében telt. Csodás ebédeket töltöttem Köveskálon a Kővirág árnyas kertjében, ahol mindig lenyűgöznek Kata gyönyörű virágai, és a finom ételek is.
Férjhez mentek a barátnőim, a két esküvő között pedig egy igen emlékezetes és izgalmas úton voltam Lisszabonban, ahol a Solar dos Nunes és az Eleven éttermeket is meglátogattam.
Szeptember – Bor, bor és bor… Csopak és Tokaj
A szeptember mindig nyüzsgő hónap, tele sok-sok új projekttel és persze boros munkákkal. A legjobb sajtóútam Csopakon volt Demők Nórival (Borigo) és Szilárd Faterral (Borravaló blog), ahol Kovács Tomi, a Szent Donát Pincészet borásza kalaúzolt végig bennünket a birtokon és az összes gyönyörű dűlőn.
Egy másik izgalmas munkám a hónapban a Breitenbach Tokaj pincészettel zajlott, csodás napsütésben fotóztunk, bemutattuk a borokat a Gerbeaud Arany Szalonban, sikeresen debütált a márka a várban a borfesztiválon, és egy igazán különleges vacsorát is szerveztünk a Kollázsba, a Four Seasons csodaszép új éttermébe.
Október – La dolce vita és SzezON
Ismét utazások következtek a gyönyörű Rómába, ahol elképesztő kulináris kalandok vártak, a kedvencem Oliver Glowig fantasztikus étterme, és a lélegzetelállítóan szép Ristorante Mirabelle.
Ellátogattam a szomszédos Burgenlandba is, ahol megismerkedtem helyi borászokkal, és a legjobb éttermekben láttak minket vendégül. Beszámoló itt.
Az egyik kedvenc projektem volt 2015-ben a Balatoni Gasztrotérkép és a SzezONnyitó buli, ami remekül sikerült, mindegyiknek lesz még folytatása, stay tuned!
November – My Home, Barcelona és Rozi, a mangalica
Ismét elutazhattam kedvenc városomba, Barcelonába, ahol most a legnagyobb finedining élményem a Moments étterem volt, ahol találkoztam Raul Balam Ruscadellával, a séffel, és a végén megehettem Barcelona összes emlékművét petit fours formájában!
Végre megismerkedhettem a La Boquiera piac sztárjával, Juanitóval, a Pinotxo bár tulajdonosával is, ha arra jártok, kötelező őt meglátogatni, igazi vendéglátós, szuper figura!
Izgalmas felkérést kaptam Hakkel Vandától, a HOME magazine főszerkesztőjétől, én lettem a December-januári szám My Home rovatának főszereplője, nagyon klassz fotózásunk volt nálam Batár Zsolttal, szuper volt a közös munka!
Még ugyanebben a hónapban részt vettem életem első disznóvágásán a Márga csapatával és a Söptei családdal, Szentgálon az Élő Bolygó biodinamikus birtokon! Szegény Rozi és Gyuri, a mangalicák ennek nem örültek annyira, de tanusíthatom, hogy igazán “humánus” volt a teljes eljárás… Rip Rozi és Gyuri…
December – Koppenhága – New nordic wonderland
Eddigi gasztronómiai pályafutásom egyik legmeghatározóbb élménye 2015 végére esett: egy csodálatos koppenhágai gasztrotúra, amit nehéz is szavakba önteni, minden esetre megtapasztaltam, hogy mi is az a new nordic cuisine, és azt hiszem nincs ehhez fogható élmény! Taller, Geranium, Kadeu volt a menü, szavakat pedig azóta is nehezen találok. Talán a legjobban Rasmus Koefoed Bocuse d’Or nyertes séf étterme tetszett, bár ezek között a helyek között különbséget tenni olyan nehéz, mint a Forma 1-es top pilóták között…
Imádtam az idei keksz projektemet is, az isteni vaníliás keksz az egyik legjobb dolog az ünnepben, amit az ügyfeleimnek, munkatársaimnak, barátaimnak készíthettem karácsonyra!
Az év utolsó napjait a csodás osztrák hegyekben töltöttem Salzburg mellett, gyönyörű vidéken! Azt hiszem itt a legfinomabb a császárzsemle, és ez a kedvenc reggelim a világon…
2015 legjobb fotóit megtaláljátok az Instagram oldalamon itt.
Csodálatos év volt, folyt. köv Veletek!
Boldog Új Évet!
Judit
Fotók: saját képek valamint Pintér Árpád Pixeltaster, Szabó Miklós és Szendeff Lőrinc. Köszönöm Nektek!