Tartalmas, sűrű levesek, tésztabatyuk, húsok, savanyúkáposzta… – a hagyományos lengyel ételek könnyűnek ugyan nem mondhatóak, cserébe viszont elképesztően finomak és ahogy hűvösebbre fordul az idő, egyre szívesebben fogysztunk ilyen fogásokat! Mutatok öt tradícionális lengyel ételt, amit nem érdemes kihagyni, ha lengyel barátaink felé veszitek az irányt egy őszi utazás alkalmával!
“Pierogi”
A pierogi tulajdonképpen forró vízben kifőzött töltött tésztabatyu, lehet sós, vagy akár édes is a tölteléke. Az édes verzió jellemzően valamilyen szezonális gyümölccsel, lekvárral készül, és sűrű tejszínnel tálalják. Sós töltelék hagyományosan lehet burgonya, hagyma, darálthús, gomba, vagy akár káposzta is, de a modern verzióknál már használnak izgalmasabb alapanyagokat is, mint például spenót, lencse vagy egészséges gabonafélék. Ez az étel gyakran került a karácsonyi aszralra is a lengyel hagyományok szerint.
“Barszcz” azaz Borscs leves
Feltétlenül kóstoljuk meg ezt a savanykás, céklából készült levest! Rózsaszínes, pirosas színű, tejföllel sűrítik és kerül bele még krumpli, káposzta, erdei gombák, néhány háznál pedig még palacsintába töltött darált hús vagy savanyú káposzta is. A borscs leves is tradícionális karácsonyi étel a lengyeleknél, ilyenkor “uszka” érkezik mellé, ami tulajdonképpen egy lengyel ravioli tort burgonyával és gombával töltve.
„Zurek” leves
Kovászolt leves, hússal, kolbásszal és keménytojással, hagyományosan húsvétkor készítik el otthon ezt az ételt a lengyelek, de az éttermekben egész évben étlapon tartják, annyira népszerű ez a hagyományos lengyel fogás.
„Bigos”
Tartalmas egytálétel, savanyúkáposztából, friss reszelt káposztából, gombából és apróra vágott húsokból, kolbászból áll össze. Hosszú órákon át főzik, és úgy tartja a lengyel mondás, hogy minden egyes újramelegítéssel csak még finomabb lesz. Elkészítése időigényes, cserébe elképesztően finom és laktató, akárcsak a mi magyar káposztás ételeink. A bigost is szívesen fogyasztják karácsonykor, hasonlóan a pierogihoz és a borscs leveshez.
„Szarlotka”, a lengyel almas pite
Az alma az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben termő gyümölcs Lengyelországban. A hagyományos lengyel almás pitéhez vékony szeletekre vágott almával borítják be a pitetésztát, jó sok fahéjjal fűszerezik, hidegen és melegen is tálalják, s akárcsak nálunk vagy az osztrákoknál, vanília fagyit is adnak mellé. Isteni!
Néhány étterem-tipp, ha Krakkóban jártok:
Fotók: luxexpress.eu, Pinterest
Szauer Judit©