5 kontinens 1000 séfje, 1000 menüvel ünnepli a francia gasztronómiát 2015. március 19.-én, csütörtökön. A Goût de/Good France projektben tíz magyar étterem is részt vesz, ennek apropóján megkérdeztem három hazai neves séfet, hogy mit jelent számukra a francia gasztronómia.
1000 séf 1000 menüvel ünnepli a francia gasztronómiát 2015.március 19.-én a Goût de / Good France projekt keretein belül világszerte. Ezen a napon a résztvevő éttermek séfjei világszerte francia vacsorát készítenek, ahol lesz hagyományos francia aperitif, pezsgő, „gougères” (sós fánk), hideg és meleg előétel, hal vagy tengergyümölcsei, hús vagy szárnyas, francia sajtok, csokoládés desszert, francia borválogatás és likőr.
1912-ben Auguste Escoffier kezdeményezte az „Epikurosz vacsoráit”, amikor ugyanazon a napon ugyanazt a menüt szolgálták fel világszerte, több városban.2015-ben a Goût de / Good France ezt az Escoffier-féle gondolatot szeretné továbbvinni, valamint megünnepelni azt, hogy a francia gasztronómia felkerült az UNESCO világörökségi listájára, és töretlen népszerűségnek örvend az egész világon. Magyarországról 10 étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good France projektben.
Három neves hazai séf megosztotta velem a gondolatait a francia gasztronómiáról:
” A francia konyha nekem olyan, mint az anyatej, ezen nőttem fel, nem is volt kérdés, hogy csatlakozzunk a Goût de/Good France projekthez. Sokan azt hiszik, hogy a francia konyha bonyolult, pedig szerintem nem az! Alapjait tekintve ugyanolyan, mint a magyar, egyszerre könnyed és nehéz, olykor nőies és lágy, de leggyakrabban inkább férfias és karakteres, hiszen a vaj, a tejszín, a sajt és fűszerek sokszor dominálnak. Mindkét nemzet tudatos, büszke, önfejű és iránymutató…” Lőrincz György, séf, Babel Budapest
***
„ A franciák indították el a modern kori gasztronómiát, és azóta is, folyamatosan élen járnak benne, rengeteget tanulhatunk tőlük. A Goûte de France kezdeményezést rendkívül jó dolognak tartom, nagyon tetszik a globalitás, az, hogy a világ különféle pontjain 1000 séf ugyanolyan szellemiségben készíti el a menüt. Mi a Baltazárral és a Pierrot étteremmel csatlakoztunk, igyekszem megjeleníteni saját stílusunkat, és belecsempészek a menübe néhány extrém alapanyagot is, mint például a borjúfej, vagy éppen a csalán.” Litauszki Zsolt, kreatív séf, Zsidai Group
***
„ Azt gondolom, hogy nagyon sokat köszönhet a világ a franciáknak, akik mindig is élen jártak a gasztronómiában. Nagy tisztelői vagyunk a francia gasztronómiának, éppen ezért is csatlakoztunk a Goûte de France kezdeményezéshez. Szeretnénk megmutatni, hogy a saját, magyar alapanyagainkból, a francia nagy öregek hitvallását követve milyen remek ételsort lehet készíteni” Jahni László, séf, Kistücsök
***
Íme, a Goût de / Good France projektben résztvevő hazai éttermek lista, csak ajánlani tudom, hogy menjetek el, és próbáljátok ki valamelyik menüt:
Babel Budapest (Budapest)
Baltazár (Budapest)
Bistro Classico (Keszthely)
Borssó Bistro (Budapest)
Château Visz (Visz)
Chianti Étterem (Veszprém)
Kistücsök (Balatonszemes)
Molnár (Keszthely)
Pierrot (Budapest)
Walter Vendéglő (Perbál)
A kezdeményezés hivatalos oldala itt található, az összes résztvevő étterem listája pedig itt.